Σπιτική ψυχαγωγία στον καιρό της καραντίνας: 10 τρόποι να απασχοληθεί το παιδί μακριά από τις οθόνες

 

Η δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με μια πληθώρα δραστηριοτήτων είναι κύριο μέλημα του κάθε γονέα. Στην εποχή του COVID-19, με τις περισσότερες οικογένειες να βρίσκονται συνεχώς στο σπίτι λόγω της καραντίνας, η συνεχής αναζήτηση νέων πραγμάτων για να απασχοληθούν και να διασκεδάσουν τα παιδιά είναι μια απαιτητική πρόκληση για τους γονείς. Η λύση της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του tablet και του κινητού είναι θεμιτή και αδύνατον να αποφευχθεί, αλλά ευτυχώς, δεν αποτελεί μονόδρομο. Το team της Alouette έκανε την έρευνά του, και σας προτείνει 10 τρόπους να απασχοληθεί το παιδί σας, μακριά από τις οθόνες, εν καιρώ καραντίνας.

 

Σίγουρα, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, και το παιδί μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί οι γονείς να δουλεύουν από το σπίτι και να μην έχουν τη δυνατότητα να περάσουν χρόνο με το παιδί, ή μπορεί να μην είναι μοναχοπαίδι κι έτσι να έχει παρέα στο παιχνίδι. Υπάρχουν όμως τρόποι να απασχοληθεί δημιουργικά το παιδί, με καθόλου η ελάχιστη συμβολή από τους γονείς:

 

1. Έργα τέχνης από σπιτικό πηλό
Αυτή είναι μια απλή συνταγή επιτυχίας: 1,5 κούπα αλεύρι, μισή κούπα αλάτι, μισή κούπα νερό. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε σπιτικό πηλό - αν υπάρχει στο σπίτι και χρώμα ζαχαροπλαστικής, μια σταγόνα αρκεί για να δώσετε χρώμα στις δημιουργίες του παιδιού! Η προετοιμασία διαρκεί πέντε λεπτά, και συνίσταται από ένα καλό ανακάτεμα των συστατικών. Από εκεί και πέρα, αφήστε το παιδί να πειραματιστεί - μπορεί να κατασκευάσει την δικιά του κούπα για τα δημητριακά του, ένα μικρό γλαστράκι, ή ένα αφηρημένο έργο τέχνης. Άλλωστε, οι επιλογές είναι αμέτρητες και η φαντασία των παιδιών αστείρευτη. Αφήστε τα γλυπτά να στεγνώσουν όλο το βράδυ, και το πρωί θα έχετε μια μικρή έκθεση στη κουζίνα σας!

 

2. Ζωγραφικές δημιουργίες για δώρα

Αναθέστε στο παιδί μια αποστολή, με τη συγκατάθεσή του φυσικά: προτείνετε να διαλέξει μερικούς ανθρώπους που αγαπάει, και εφοδιάστε το με διάφορα αντικείμενα - παλιά κεραμικά σκεύη, κούπες, και πέτρες. Συμπληρώστε το σκηνικό με τέμπερες, και ένα μεγάλο πανί στο πάτωμα, και αφήστε το να διακοσμήσει τα αντικείμενα αυτά όπως νομίζει, δημιουργώντας χειροποίητα δώρα- έκπληξη για τον παππού, τη γιαγιά, τη δασκάλα, τη θεία. Αν αποδειχθεί μεγάλο ταλέντο, ίσως μπορείτε να προσλάβετε τον μικρό καλλιτέχνη να διακοσμήσει κάποιο δικό σας παλιό σερβίτσιο!

 

3. Παζλ - Lego

Πρόκειται για μια κλασική ασχολία για παιδιά όλων των ηλικιών, που μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα αρκετή ώρα. Αν δουλεύετε από το σπίτι και έχετε τη δυνατότητα, κάντε λίγο χώρο στο γραφείο σας για έναν ακόμα μικρό μελετητή. Ακόμα, μπορείτε να προμηθευτείτε τα λευκά παζλ που μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν την δική τους εικόνα με ξυλομπογιές, νερομπογιές, ή μαρκαδόρους. Έτσι θα κάνετε παρέα και θα περνάτε χρόνο μαζί, κάνοντας ο καθένας ήσυχα τη δουλειά του! Αυτή η τακτική μπορεί να εφαρμοστεί με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και με τη ζωγραφική.

 

4. Παιχνίδια οργάνωσης

Αυτού του είδους τα παιχνίδια απευθύνονται σε παιδιά που θέλουν και διασκεδάζουν να τακτοποιούν τα παιχνίδια και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας την ιδέα να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του σε διάφορα αποθηκευτικά σκεύη, ή να τα κατηγοριοποιήσει εν είδη παρουσίασης στο χαλί του δωματίου του ή στο τραπέζι του σαλονιού, ανάλογα το χρώμα το μέγεθος, τη χρήση τους, ή ότι άλλο εκείνο φανταστεί. Για μικρότερα παιδιά σε νηπιακές ηλικίες, μπορείτε να διαλέξετε εσείς τα αντικείμενα, κι εκείνα να τα χωρίσουν σε ομάδες, με βάση δικά τους κριτήρια που μετά θα σας εξηγήσουν - δοκιμάστε λούτρινα κουκλάκια, ξυλομπογιές, κορδέλες, κύβους, κ.ο.κ. - οι επιλογές τους μπορεί να σας εκπλήξουν!

 

5. Δημιουργία βιβλίου - ιστορίας

Αυτή η ιδέα απευθύνεται κυρίως στους μικρούς δημιουργικούς μας συγγραφείς, λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορείτε να τους δώσετε ένα μεγάλο άδειο σκληρόδετο τετράδιο, και να τους προτείνετε να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. Προμηθεύστε τους με τα απαραίτητα - μολύβια, μαρκαδόρους, και αν έχετε στο σπίτι εκτυπωτή, μπορείτε να εκτυπώνετε τις εικόνες που θα σας ζητούν, ώστε να εικονογραφήσουν την ιστορία τους κόβοντας και κολλώντας στο βιβλίο τους. Αν όχι, παρακολουθήστε με θαυμασμό πως τρέχει η φαντασία τους όσο δημιουργούν τις δικές τους εικόνες!

 

6. Παιχνίδια με νερό

Κατάλληλα για τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παιχνίδια με το νερό στο μπαλκόνι απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες.

Τα συστατικά απλά: μια λεκάνη, λίγο νερό, και τα αγαπημένα (αδιάβροχα) παιχνίδια τους - το περιστασιακό αυθόρμητο μπουγέλο κρίνεται απαραίτητο! Μια ακόμα πρόταση, που χρειάζεται προσοχή ώστε να μην καταποθεί, είναι η δημιουργία σπιτικών μπουρμπουλήθρων: προσθέστε νερό, ζάχαρη, σαπούνι για τα πιάτα, προαιρετικά κορν φλάουρ, κι έτοιμο! Με ένα εύπλαστο υλικό όπως είναι το σύρμα της κρεμάστρας, δημιουργήστε κύκλους και χερούλια μέσα από τα οποία τα παιδιά θα φυσάνε τις μπουρμπουλήθρες, και μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας στο καλύτερο water park της γειτονιάς!

 

Για παιδιά με αδέλφια, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Μπορούν εύκολα να απασχοληθούν με επιτραπέζια, να δημιουργήσουν τα αγαπημένα τους κάστρα από κουβέρτες και σεντόνια, να παίξουν παιχνίδια όπως το γνωστό ‘όνομα-ζώο-φυτό’, το συναρπαστικό ‘το πάτωμα είναι λάβα’ που απαγορεύεται να πατήσουν στο πάτωμα όπου δεν υπάρχει χαλί, κρυφτό, το παιχνίδι του ‘ναι ή όχι’ όπου απαγορεύεται να πουν ναι ή όχι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και κυνήγι θησαυρού με ένα αντικείμενο που θα έχετε κρύψει.

 

Τέλος, για τις ώρες που μπορείτε να περάσετε μαζί, τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στη μαγειρική, ή να δημιουργήσουν τα δικά τους εύκολα σνακ, τα οποία σας προτείνουμε εδώ και να βοηθήσουν με τις δουλειές τους σπιτιού, εφόσον κάνετε τη διαδικασία διασκεδαστική. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο στο σαλόνι για να κάνετε βραδιά χορού και μουσικής, παίζοντας μουσικές καρέκλες, τραγουδώντας καραόκε, και κάνοντας διαγωνισμό χορού. Για τους επίδοξους fashionistas, μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα fashion show: το παιδί ντύνει τη μαμά ή τον μπαμπά με ότι ρούχα και αξεσουάρ θέλει και αντίστροφα, και το σαλόνι γίνεται η πιο διασκεδαστική πασαρέλα του κόσμου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γίνονται οι πιο αυστηροί κριτές!

 

Κλείνοντας, δανειζόμαστε την άποψη της εκπαιδευτικού κυρίας Ιωάννας Σχίζα, η οποία αναφέρει πως τελικά, δεν είναι κακό να αφήνουμε περιστασιακά τα παιδιά να βαρεθούν - όλες οι παραπάνω προτάσεις ελπίζουμε να σας δώσουν ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού σας, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γεμίζετε κάθε λεπτό της ημέρας με κάποια συγκεκριμένη ενασχόληση - ιδίως όταν πρόκειται για τον ελεύθερό του χρόνο. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν, να χαλαρώσουν, και να σκεφτούν τα ίδια τρόπους να περάσει η ώρα τους, χωρίς να υπάρχει η αγωνία του να κάνουν συνέχεια κάτι. Έτσι θα έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, με τον εαυτό τους ή τα αδέρφια τους, να αξιοποιήσουν όπως εκείνα νομίζουν, πράγμα που θα τους δώσει εξίσου μεγάλη χαρά - ειδικά σε μια εποχή που τα παιδιά από μικρά έχουν πλήθος σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ίσως επιλέξουν τις προτάσεις που θα τους κάνετε, ίσως συνδυάσουν τις ασχολίες που θα τους προτείνετε, ίσως εφεύρουν τα δικά τους παιχνίδια. Όπως και να’ χει, εσείς είστε πλέον προετοιμασμένοι, και τα παιδιά - όπως πάντα - είναι έτοιμα για παιχνίδι!

Πηγή για κα. Σχίζα.